MENU

Natuurlijk gezond

Ben jij er klaar voor om zelf de verantwoording te nemen voor jouw gezondheid en vitaliteit?
Wil jij begeleid worden naar een oude dag vol gezondheid, bruisende vitaliteit en geluk? Lees de ervaringen

Sapvasten is bedoeld voor het ontslakken van de darmen, iets waar wij je bij onze kliniek nabij Utrecht graag bij helpen. Het is geschikt voor (redelijk) gezonde mensen. Je kunt beter niet gaan sapvasten als je eetproblemen hebt, bijvoorbeeld anorexia nervosa of boulimia. Ook wanneer je tbc of kanker hebt gehad, schildklierstoornissen of chronische leveraandoeningen hebt, zwanger bent, suikerziekte hebt of lijdt aan alcoholisme, dan is sapvasten geen goed idee. Twijfel je of je lichamelijke of geestelijke gezondheid goed genoeg is voor het ontslakken van de darmen, dan kun je beter eerst een arts raadplegen voordat je start met sapvasten. Vasten is geschikt bevonden en aanbevolen, zo mogelijk ieder half jaar een weekje, aan iedereen die zijn lichaam en geest schoon wil maken en tevens wat gewicht wil kwijtraken.

Wanneer en waar begin je met het ontslakken van de darmen bij ons nabij Utrecht?

Sapvasten en daarmee het ontslakken van de darmen doe je wanneer je eraan toe bent. Een reinigingskuur, het loslaten van afvalstoffen en eventuele emotionele ballast, is een proces van motivatie, overgave en ontspanning: een proces van lichamelijk en geestelijk loslaten. Dit loslaten kan alleen als je jezelf veilig en ontspannen voelt. Kies dus een periode uit waarin je genoeg tijd voor jezelf kunt nemen. Of neem een pauze van je drukke bestaan en geef je lichaam de kans op een frisse en nieuwe start met het ontslakken van de darmen door middel van een sap of mild vastenkuur op een heerlijk rustige locatie die net iets van huis is gelegen. Zo kun je lekker bewegen terwijl je lichaam zich reinigt én geniet je van een heerlijke vakantie.

sappeninglas Sapvasten zorgt voor ontslakken en verantwoord afvallen - Natuurlijk gezond - Santura

Vitalisé Portugal

Ontslakken van de darmen in Vitalisé Portugal

Wil je het ontslakken van de darmen door middel van sapvasten doen in een heerlijk warm land, dan ben je van harte welkom bij onze collega's in de Algarve bij Vitalisé Portugal. Overige plaatsen waar je begeleid kunt sapvasten zijn: Kuurboerderij de Bankenhoeve in het gebied van Maas en Waal en Kuuroord De Schouw in Zeeland.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Elke drastische verandering zoals het ontslakken van de darmen door middel van sapvasten, stuit op weerstand. Het ineens niet meer eten van vaste voeding kan dan ook nogal wat ongemakken in je lichaam veroorzaken. Het is aan te raden je lichamelijk en geestelijk voor te bereiden op de vastenperiode. Wanneer je een week of in elk geval een paar dagen voorafgaand aan de vastenperiode geleidelijk je eetpatroon afbouwt, zullen onaangename reacties minder heftig zijn.

Jezelf voorbereiden op een sapvastenkuur

Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden, dus bij het maken van de keuze van het ontslakken van de darmen door middel van een sapvastenkuur zal je lichaam het signaal krijgen dat het zich moet voorbereiden op weinig eten. Heb je nooit eerder een vastenkuur gedaan, dan zal je lichaam dit signaal niet direct herkennen. Je gedachten, voorstellingen en verwachtingen van deze vastenweek en het ontslakken van de darmen, kunnen een lichamelijke weerstand creëren. Je kunt wat emotioneler zijn dan normaal, laat die emoties maar komen en ook weer gaan. Houd voor ogen dat je jezelf een prachtig cadeau geeft. Een cadeau dat meer energie, een heldere geest, ruimte en heling zal opleveren.

Afbouwen van vaste voeding voorafgaand aan het ontslakken van de darmen

Wanneer je de voedselinname afbouwt, geef je de spijsverteringsorganen alvast de kans het wat rustiger aan te doen. Je energieniveau zal afnemen en je zult je wat lomer gaan voelen, geef daar gerust aan toe. Op deze manier wen je alvast aan het lagere tempo dat je zal hebben tijdens het daadwerkelijke ontslakken van de darmen in de sapvasten periode. Heftige ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn, kun je verwachten wanneer je doorgaans veel koffie, zwarte thee en tabak consumeert. Wanneer dit het geval is, dan doe je jezelf een plezier door ruim een week voorafgaand aan het ontslakken van de darmen door middel van sapvasten, het gebruik van deze middelen te minderen. We raden je verder aan om de laatste dagen voordat je start:

Geen gebruik te maken van de onderstaande middelen:

 • Koffie, zwarte thee, alcohol, tabak
 • Suiker, kruiden en zout
 • Brood, pasta, koekjes etc.
 • Noten, zaden, peulvruchten
 • Ui, prei, knoflook en aardappelen
 • Vlees, vis, harde kaas, vet, ei

Eet in de laatste dagen vooral:

 • Vers fruit en verse groenten, het liefst kort gestoomd of gekookt
 • Gefermenteerde groente, zoals zuurkool
 • Rijst, quinoa (spreek uit als: kienwa), gierst en boekweit
 • Melkproducten zoals: yoghurt, kwark, zachte roomkaas of hüttenkäse
 • Sappen zonder suikers en kruidenthee
 • Drink heel veel zuiver water!

Het ontlasten van de darmen voorafgaand aan het ontslakken

Door in de voorbereidingsperiode voorafgaand aan het ontslakken van de darmen door middel van sapvasten, minder en licht verteerbaar te eten, zullen je darmen zich legen en minder vullen. Wanneer je darmen goed functioneren en er geen verstoppingen aanwezig zijn, bereik je hiermee al een prima voorbereiding. Je kunt je darmen extra ondersteunen door darmspoelingen te doen voor en tijdens de vastenkuur. Hierdoor zal je lichaam sneller van afvalstoffen ontdaan worden, waardoor de ontgiftingsverschijnselen tot een minimum beperkt worden.

 

Boek hier online je afspraak >

ColonLife Sapvasten zorgt voor ontslakken en verantwoord afvallen - Natuurlijk gezond - Santura

 

Ondersteunende detox pakketten voor een vastenkuur

Verder is het erg goed om het ontslakken van de darmen met een vastenkuur te ondersteunen met een detoxkuur pakket. Hierdoor wordt ook de dunne darm goed gereinigd en de afvalstoffen worden beter afgevoerd. Je zult minder last hebben van ontgiftingsverschijnselen en je sneller vitaal en fit voelen. Wanneer je het ontslakken van de darmen wilt ondersteunen met een detox pakket, kun je ervoor kiezen om een standaardpakket aan te schaffen of losse producten zoals Oxy Powder, Colon Life, Chlorella, Green Kamut en Probiotica. De losse producten kun je gewoon bij de Santura praktijk aanschaffen. Je kunt dan aanzienlijk voordeliger uit zijn, aangezien je specifieke producten bijkoopt wanneer je die nodig hebt. Op deze manier hoef je niet steeds een grote uitgave te doen en blijf je ook niet zitten met allerlei restanten.

 

Ontslakken van de darmen en verantwoord afvallen

Het ontslakken van de darmen door middel van een sapvastenkuur, is gericht op de reiniging en het ontgiften van het lichaam. Daardoor vallen de meeste mensen meerdere kilo’s af. Sommige mensen bereiken zelfs een grotere gewichtsafname.

Wat gebeurt er in het lichaam?

Wanneer we het proces starten van het ontslakken van de darmen met sapvasten of mildvasten en de inname van voeding beperken, doet ons lichaam niet meteen mee. Het probeert de gewone toestand in de 'verbrandingsmotor' kost wat kost te handhaven. Het mobiliseert alle reserve suiker, die in de spieren en de lever aanwezig is, echter is die voorraad snel uitgeput. Hierna is het overtollige vet aan de beurt en na een dag of 2 schakelt het lichaam over naar een 'spaarbrander' en past zich verrassend snel aan deze ongewone omstandigheden aan. De omzetting naar energie wordt geremd en daarmee is de eerste moeilijke fase van de het ontslakken van de darmen door middel van een vastenkuur achter de rug.

‘Er wordt niet alleen vet verbrand’

Op dit moment raken we de kern van het vasten als ontgiftingstherapie en ontslakking van de darmen. Naast suiker en vet gaat het lichaam nu ook de afvalstoffen verbranden en daarbij gaat het heel verstandig te werk. Het verbrandt onder andere overtollig eiwit. Weefsel dat te oud is en daardoor nog maar weinig levenskracht bezit (afval), wordt het eerste aangesproken. Het verdwijnen hiervan geeft verlichting aan het metabolisme, wat de maag, darm, lever en andere organen ten goede komt. De kwaliteit van het weefsel wordt aanzienlijk verbeterd. In de eerste dagen wordt vooral natrium uit het lichaam gespoeld en zo wordt het lichaam bevrijd van overtollig water. Het lichaam keert terug naar zijn natuurlijke vorm, wat voor de algehele gezondheid van belang is. Het geeft verlichting aan de hartfunctie, de weefsels worden van water ontdaan en de bloeddruk zakt. Omdat in plaats van suiker de brandstof nu eiwit en vet is geworden, verandert het evenwicht in de stofwisseling naar de zure kant. De ontgifting die plaatsvindt bij het ontslakken van de darmen valt ons lichaam letterlijk 'zuur'. Daarom kunnen we ons dan ook erg vermoeid voelen. Na deze omschakeling, zal je energie weer langzaam terugkeren.

Welke sappen kun je gebruiken voor je vastenkuur?

Voor het ontslakken van de darmen met sapvasten, gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar versgeperste sappen. De sappen kun je persen met een goedkope sapcentrifuge of zoals ik doe met een professionele slowjuicer. De slowjuicers verdienen echter de voorkeur, omdat vitamines en mineralen bewaard blijven. Door de warmte die vrijkomt bij een sapcentrifuge, gaan namelijk veel vitamines verloren. Ik kies zelf altijd in de ochtend voor vruchtensappen. Hierbij gebruik ik wat voor handen is. Het liefst de vruchten van het seizoen. Sinaasappels gebruik ik meestal niet, omdat dit de meest verzurende vruchten zijn. We willen in de vastenperiode zoveel mogelijk basis sappen nuttigen. Tussen de middag maak ik een sap van wortel en appel. ’s Avonds bestaat de basis van het sap uit komkommer en wortel. Hier voeg ik dan altijd een derde en soms een vierde aan groente aan toe, afhankelijk van het seizoen. Soms doe ik hier ook nog wat koudgeperste olijfolie en cayennepeper bij.

Gebruik geen zout, omdat zout toxinen in het lichaam vasthoudt en we willen in deze periode juist zoveel mogelijk toxinen afvoeren. Zout verstoort daarmee het proces van het ontslakken van de darmen.

 

Sapkuur Sapvasten zorgt voor ontslakken en verantwoord afvallen - Natuurlijk gezond - Santura

Kies voor een kant-en-klaar pakket

Het gemakkelijkst is, om een kant-en-klaar pakket aan te schaffen. Er bestaat een goed pakket van Lunaeterra. Hierin bevinden zich de benodigde sappen en een kuurboekje met uitgebreide informatie over de afbouw vooraf en de opbouw van voeding na het ontslakken van de darmen door middel van sapvasten. Zorg in verband met een juiste voorbereiding dus dat je het pakket van tevoren in huis hebt gehaald. Dit pakket is verkrijgbaar in de meeste natuurvoedingswinkels of bij de Santura praktijk voor € 30,-. Wil je het pakket via ons aanschaffen, laat dit dan op tijd aan ons weten, zodat wij het voor je kunnen bestellen.

Wat kun je verwachten bij het ontslakken van de darmen?

 • Vermoeidheid en een hongergevoel
 • Lichte tot matige hoofdpijn
 • Duizeligheid door schommelingen in de bloedsuikerspiegel en bloeddruk
 • De vrijkomende gifstoffen kunnen pijn veroorzaken in spieren en gewrichten
 • Maar...... naderhand een heerlijk opgeruimd gevoel, rustige darmen, een paar kilo lichter, een stralende huid, heerlijk in je vel zitten en nog veel meer voordelen.

Sta je lichaam toe om de omschakeling te maken. De beschreven verschijnselen zijn normaal bij het ontslakken van de darmen, onze medewerkers nabij Utrecht geven je echter graag meer informatie. Door veel water te drinken en extra darmspoelingen te doen, help je het lichaam de gifstoffen sneller af te voeren.

Vanaf de derde volle dag zal je merken dat je lichaam zich begint aan te passen aan de nieuwe situatie. Je krijgt meer energie en dat geeft een prettig gevoel. Wanneer de energie terugkomt, stabiliseren je emoties zich weer en voel je jezelf mentaal weer sterker. Ondanks dat je jezelf beter zal voelen, blijft het van belang veel te drinken. Drink minstens 2 tot 4 liter water op een dag.

Coaching en begeleiding bij je vastenkuur

Tijdens de eerste dagen van het ontslakken van de darmen met een sapvastenkuur, gebeurt er veel met je lichaam en met je emoties en overtuigingen, iets waar onze medewerkers in de regio Utrecht je graag meer over vertellen. Sluimerende kwesties in je leven kunnen bovenkomen. Dat is mooi, want net als de gifstoffen die zijn opgeslagen in je fysieke lichaam, zijn oude herinneringen, ervaringen en emoties het gif dat is opgeslagen in je emotionele en mentale lichaam. De vastenperiode bied je de gelegenheid stil te staan bij wat naar boven komt. Ons advies: pak alleen die kwesties aan die zich aandienen tijdens het proces van het ontslakken van de darmen. Je kunt, als je dat wilt, gebruik maken van een Voeding en supplemententest sessie om dit proces te ondersteunen.

De fase na het vasten

Ook tijdens de opbouwdagen na afloop van het ontslakken van de darmen door middel van een vastenkuur, vindt nog steeds reiniging plaats en val je nog steeds af. Een algemene regel is dat de tijd van opbouw minimaal gelijk is aan de helft van het aantal dagen vasten. Na één week sapvasten neem je dus ongeveer 3 tot 4 dagen de tijd om weer op te bouwen. Je hebt het meeste profijt van het ontslakken van de darmen door middel van een vastenkuur als je na afloop van de vastenkuur iets nieuws en gezonds toevoegt aan je huidige eetpatroon. Dit kan, want je hebt tijdens de vastenkuur immers gebroken met verslavingen en oude gewoontes.