MENU

Natuurlijk gezond

Ben jij er klaar voor om zelf de verantwoording te nemen voor jouw gezondheid en vitaliteit?
Wil jij begeleid worden naar een oude dag vol gezondheid, bruisende vitaliteit en geluk? Lees de ervaringen

Voor wie? 
Sapvasten is bedoeld voor (redelijk) gezonde mensen. Je kunt beter niet gaan sapvasten als je eetproblemen hebt, bijvoorbeeld anorexia nervosa of boulimia, als je tbc hebt gehad of kanker, bij schildklierstoornissen, bij zwangerschap, chronische leveraandoeningen, alcoholisme of suikerziekte. Bij twijfel over je lichamelijke geschiktheid maar ook als je geestelijk erg in de war bent, kun je beter eerst een arts raadplegen. Vasten is geschikt en aanbevolen, zo mogelijk ieder half jaar een weekje, voor iedereen die zijn lichaam en geest terdege schoon wil maken en tevens wat gewicht wil kwijtraken.

Wanneer en waar? 
Sapvasten doe je als je eraan toe bent. Een reinigingskuur, het loslaten van afvalstoffen en eventuele emotionele ballast is een proces van motivatie, overgave en ontspanning: een proces van lichamelijk en geestelijk loslaten. Dit loslaten kan alleen als je je veilig en ontspannen voelt. Kies dus een periode uit waarin je genoeg tijd voor jezelf kunt nemen.

Of neem een pauze van je drukke bestaan en geef je lichaam de kans op een frisse nieuwe start met een sapvasten of mildvastenkuur op een heerlijk rustige locatie net iets van huis. Lekker bewegen terwijl je lichaam zich reinigt én een heerlijke vakantie.

sappeninglas Sapvasten zorgt voor ontslakken en verantwoord afvallen - Natuurlijk gezond - Santura

Vitalisé Portugal
Wil je ditzelfde beleven maar dan in een heerlijk warm land, dan ben je van harte welkom bij onze collega's in de Algarve bij Vitalisé Portugal.

Overige plaatsen waar je begeleid kunt sapvasten zijn, bijvoorbeeld bij Kuurboerderij de Bankenhoeve in het gebied van Maas en Waal of in Kuuroord De Schouw in Zeeland.

De voorbereiding vooraf
Elke drastische verandering stuit op weerstand. Het ineens niet meer eten van vaste voeding kan dan ook op nogal wat ongemakken in je lichaam stuiten. Het is aan te raden je lichamelijk en geestelijk voor te bereiden op de vastenperiode. Wanneer je een week of in elk geval een paar dagen voor de vastenperiode geleidelijk het eetpatroon afbouwt, zullen onaangename reacties minder heftig zijn. 

Jezelf voorbereiden op een sapvastenkuur
Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden, dus bij het maken van je keuze zal je lichaam het signaal krijgen dat het zich moet voorbereiden op weinig eten. 
Heb je nooit eerder een vastenkuur gedaan, dan zal je lichaam dit signaal niet direct herkennen. Je gedachten, voorstellingen en verwachtingen van deze vastenweek kunnen een lichamelijke weerstand creëren. Je kunt wat emotioneler zijn dan normaal, laat die emoties maar komen en gaan.
Houd voor ogen dat je jezelf een prachtig cadeau geeft. Een cadeau dat je meer energie, een heldere geest, ruimte en heling zal opleveren. 

Afbouwen van vaste voeding
Wanneer je de voedselinname gaat afbouwen, geef je de spijsverteringsorganen alvast de kans het wat kalmer aan te doen. Je energieniveau zal verminderen en je zult je wat lomer gaan voelen, geef daar gerust aan toe, zodat je alvast wat went aan het lagere tempo van de sapvastenperiode.
De meest heftige ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn kan je verwachten, wanneer je doorgaans veel koffie, zwarte thee en tabak gebruikt. Doe jezelf een plezier en begin ruim een week vooraf het gebruik te minderen. We raden je verder aan: 

Gebruik in de laatste dagen geen: 
- Koffie, zwarte thee, alcohol, tabak
- Suiker, kruiden en zout
- Brood, pasta, koekjes etc
- Noten, zaden, peulvruchten
- Ui, prei, knoflook en aardappelen
- Vlees, vis, harde kaas, vet, ei

Eet in de laatste dagen vooral: 
- Vers fruit en verse groenten, het liefst kort gestoomd of gekookt
- Gefermenteerde groente, zoals zuurkool
- Rijst, quinoa (spreek uit als: kienwa), gierst en boekweit
- Melkproducten zoals: yoghurt, kwark, zachte roomkaas of hüttenkäse
- Sappen zonder suikers en kruidenthee
- Drink heel veel zuiver water!!! 

Het ontlasten van de darmen. 
Door in de voorbereidingsperiode minder en licht verteerbaar te eten zullen je darmen zich legen en minder vullen. Wanneer je darmen goed functioneren dan bereik je hiermee al een prima voorbereiding. 
Je kunt je darmen extra ondersteunen door darmspoelingen te doen voor en tijdens de vastenkuur. Dan zal het lichaam sneller van zijn afvalstoffen ontdaan worden, waardoor de ontgiftingsverschijnselen tot een minimum beperkt worden.

Boek hier online je afspraak >

ColonLife Sapvasten zorgt voor ontslakken en verantwoord afvallen - Natuurlijk gezond - Santura

Ondersteunende detox pakketten. 
Verder is het erg goed om de vastenkuur te ondersteunen met een detoxkuur pakket. Hierdoor wordt ook de dunne darm goed gereinigd en de afvalstoffen worden beter afgevoerd. Je zult minder last hebben van ontgiftingsverschijnselen en je sneller vitaal en fit voelen.

Je kunt hiervoor een standaard pakket aanschaffen of je kiest ervoor om de losse producten, zoals Oxy PowderColon Life, Chlorella, Green Kamut en Probiotica bij ons in de praktijk aan te schaffen. Je kunt dan aanzienlijk voordeliger uit zijn en steeds bijkopen wat je nog nodig hebt, zodat je niet steeds een grote uitgave hoeft te doen en met allerlei restanten blijft zitten.

Ontslakken en verantwoord afvallen
Een sapvastenkuur is gericht op de reiniging en het ontgiften van het lichaam. Daardoor vallen de meeste mensen meerdere kilo’s af. Sommige mensen vallen zelfs meer af.

Wat gebeurt er in het lichaam? 
Wanneer we sapvasten of mildvasten en onze inname van voeding beperken, doet ons lichaam niet meteen mee. 

Het probeert de gewone toestand in de “verbrandingsmotor” kost wat kost te handhaven. Het mobiliseert alle reserve suiker, die in de spieren en de lever aanwezig is maar die voorraad is snel uitgeput. 
Dan is het overtollige vet aan de beurt en na een dag of 2 schakelt het lichaam over op een “spaarbrander” en past zich verrassend snel aan deze ongewone omstandigheden aan. 
De omzetting naar energie wordt geremd en daarmee is de eerste moeilijke fase van de vastenkuur achter de rug. 

ER WORDT NIET ALLEEN VET VERBRAND!

Hier raken we misschien wel de kern van het vasten als ontgiftingtherapie. Naast suiker en vet gaat het lichaam nu ook de afvalstoffen verbranden en gaat daarbij heel verstandig te werk. Het verbrandt overtollig eiwit dat niet voor het leven van belang is. Weefsel dat te oud is en nog maar weinig levenskracht bezit (afval) wordt het eerste aangesproken. Het verdwijnen hiervan geeft verlichting van het metabolisme wat de maag, darm, lever etc. ten goede komt. De kwaliteit van het weefsel wordt aanzienlijk verbeterd. 
In de eerste dagen wordt vooral natrium uit het lichaam gespoeld en zo wordt het lichaam bevrijd van overtollig water. Het lichaam keert terug tot zijn natuurlijke vorm, wat voor de algehele gezondheid van belang is. Het geeft verlichting aan de hartfunctie, de weefsels worden van water ontdaan, hoge bloeddruk zakt. Omdat in plaats van suiker de brandstof nu eiwit en vet is geworden, verandert het evenwicht in de stofwisseling naar de zure kant. Het lichaam valt het werk letterlijk “zuur”. Daarom kunnen we ons dan ook erg vermoeid voelen. Na deze omschakeling begint de energie langzaam terug te keren. 

Welke sappen kun je gebruiken? 
Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar versgeperste sappen. De sappen kun je persen met een goedkope sapcentrifuge of zoals ik doe met een professionele Slowjuicer. De slowjuicers verdienen echt de voorkeur, omdat vitamines en mineralen bewaard blijven. Door de warmte die vrijkomt bij een sapcentrifuge gaan namelijk veel vitamines verloren.
Ik kies zelf altijd in de ochtend voor vruchtensappen. Hierbij gebruik ik wat voor handen is. Het liefst de vruchten van het seizoen. Sinaasappels gebruik ik dan meestal niet, omdat dit de meest verzurende vruchten zijn. We willen in de vastenperiode zoveel mogelijk basische sappen nuttigen.
Tussen de middag maak ik een sap van wortel en appel.
’s Avonds bestaat de basis van het sap uit komkommer en wortel. Hier voeg ik dan altijd een 3e en soms een 4e groente aan toe afhankelijk van het seizoen. Hier voeg ik soms wat koudgeperste olijfolie en cayennepeper aan toe.

Gebruik geen zout, omdat zout toxinen in het lichaam vasthoudt en we willen in deze periode juist zo veel mogelijk toxinen af voeren. 

Sapkuur Sapvasten zorgt voor ontslakken en verantwoord afvallen - Natuurlijk gezond - Santura

Het gemakkelijkst is om een kant-en-klaar pakket aan te schaffen. Er bestaat een goed pakket van Lunaeterra. Hierin bevinden zich de benodigde sappen en een kuurboekje met uigebreide informatie over de afbouw vooraf en de opbouw van voeding na het sapvasten. Zorg in verband met een juiste voorbereiding dus dat je het pakket van te voren in huis hebt gehaald. Dit pakket is verkrijgbaar in de meeste natuurvoedingswinkels of bij ons in de praktijk voor € 30,-. Geef het even van te voren door, zodat wij het voor je kunnen bestellen. Een los kuurboekje is ook hier te downloaden.

Wat kun je verwachten?

  • vermoeidheid en een hongergevoel
  • lichte tot matige hoofdpijn
  • duizeligheid door schommelingen in de bloedsuikerspiegel en bloeddruk
  • de vrijkomende gifstoffen kunnen pijn veroorzaken in spieren en gewrichten
  • maar....... naderhand een heerlijk opgeruimd gevoel, rustige darmen, een paar pond lichter, een stralende huid, heerlijk in je vel zitten en nog veel meer voordelen.

Sta je lichaam toe de omschakeling te maken. De verschijnselen zoals omschreven zijn normaal en door veel water te drinken en extra darmspoelingen help je het lichaam de gifstoffen sneller af te voeren. 

Vanaf de derde volle dag zul je merken dat je lichaam zich begint aan te passen aan de nieuwe situatie. Je krijgt meer energie en dat geeft een prettig gevoel. Wanneer de energie terugkomt, stabiliseren zich de emoties en voel je jezelf mentaal weer sterker. 
Ondanks dat je jezelf beter zult voelen, blijft het van belang veel te drinken. Drink minstens 2 tot 4 liter water op een dag. 

Coaching en begeleiding
Tijdens de eerste dagen van de sapvastenkuur gebeurt er veel met je lichaam, maar ook met je emoties en overtuigingen. Sluimerende kwesties in je leven kunnen bovenkomen. Dat is mooi, want net als de gifstoffen die opgeslagen zijn in je fysieke lichaam, zijn oude herinneringen, ervaringen en emoties het gif dat is opgeslagen in je emotionele en mentale lichaam. 
De vastenperiode biedt je de gelegenheid stil te staan bij wat boven komt. Ons advies: pak alleen die kwesties aan die zich aandienen tijdens het proces. Je kunt, als je dat wilt, gebruik maken van een Omega NEI Healing sessie om dit proces te ondersteunen. 

De fase na het vasten
Ook na de vastenkuur tijdens de opbouwdagen vindt nog steeds reiniging plaats en val je nog steeds af. Een algemene regel is dat de tijd van opbouw minimaal gelijk is aan de helft van het aantal dagen vasten. Na een week sapvasten neem je dus ongeveer 3 tot 4 dagen om weer op te bouwen.
Je hebt het meeste profijt van je vastenkuur als je na afloop van de vastenkuur iets nieuws en gezonds toe voegt aan je huidige eetpatroon. Dit kan want je hebt tijdens de vastenkuur immers gebroken met verslavingen en oude gewoontes.