Hier vind je antwoord op de veel gestelde vragen over darmspoeling of terwijl colonhydrotherapie
Wordt een behandeling vergoed door mijn zorgverzekeraar?
Met ingang van 2020 worden onze behandelingen niet meer vergoed via de zorgverzekeringen. We kunnen wel een factuur voor je maken die je zakelijk kunt opvoeren.
Is één darmspoeling voldoende?
Hoeveel darmspoelingen nodig zijn hangt af van de klachten. Ook als er geen specifieke klachten zijn is één darmspoeling niet genoeg. Vaak zijn er zes darmspoelingen nodig. Het beste is om drie of vier afspraken vlak achter elkaar te maken. Daarna volgt een evaluatie moment om na te gaan hoe we verder gaan.
Is het nodig om mijn voeding aan te passen tijdens de darmspoelingen?
Colonhydrotherapie is een manier om het lichaam te reinigen. We raden aan om zuinig om te gaan met dierlijke eiwitten, zoals vlees, vis en zuivelproducten (je hoeft ze niet volledig weg te laten). Daarnaast kun je zoveel groenten en fruit eten als je lekker vindt. Zie ook de voedingsadviezen op de site.
Val ik af met colonhydrotherapie?
Tijdens het intakegeprek komt het voedingspatroon ter sprake. Indien je kiest voor een combinatie met een voedings-en-supplemententest, krijg je een voedingsadvies op maat, aangepast aan je persoonlijkheid. Hierdoor raak je zeker overtollige kilo's kwijt.
In veel gevallen raken mensen alleen al, door het uitspoelen van oude aangekoekte ontlastingresten, een aantal pond in gewicht kwijt.
Raakt mijn darmflora verstoord tijdens de darmspoelingen?
Het grootste gedeelte van de darmflora is gehecht aan de darmwand en zal niet gemakkelijk loslaten. Bij de darmspoeling wordt gezuiverd water gebruikt. Hierdoor blijft de darmflora in het evenwicht zoals die was voor de behandelingen. Vaak is de darmflora echter al verstoord. Daarom is het verstandig om vlak na de colonhydrotherapie behandelingen een product te gebruiken die de natuurlijke darmflora in evenwicht brengt.
Wat zijn de bijwerkingen van een colonhydrotherapie behandeling?
Door het toepassen van de slow-fill methode en de coaching tijdens de behandeling, wordt de behandeling over het algemeen als zeer ontspannend ervaren. Hierdoor wordt de kans op een bijwerking minimaal. Na de behandeling kan er in de loop van de dag wat vermoeidheid ontstaan. Het lichaam is op dat moment actief aan het reinigen.
Wat is het verschil tussen een klysma en een colonhydrotherapie behandeling?
Met een klysma bereikt het water niet de gehele dikke darm en wordt voornamelijk het laatste stuk van de dikke darm, het sigmoid, gereinigd. Verder kan er bij een klysma erg veel spanning in de buik ontstaan.
Met een colonhydrotherapie behandeling loopt het water onder zeer lage druk (vooral bij de slow-fill methode) naar binnen, waardoor volledige ontspanning ontstaat. Het is aangetoond, door ervaringen, dat de geestelijke en lichamelijke ontspanning het belangrijkste is om het oude aangekoekte vuil uit de darm te kunnen verwijderen. Ook wordt het water over de gehele dikke darm verdeeld waardoor de darmreiniging intensiever is.
Wordt de dunne darm ook gereinigd?
Met een colonhydrotherapie behandeling wordt alleen de dikke darm gereinigd. Aan het begin van de dikke darm zit een klep die er voor zorgt dat er geen stroming ontstaat van de dikke darm terug de dunne darm in. Een van de grootste taken van de dikke darm is om vocht aan de voedselbrij te onttrekken. Omdat de voedselbrij, die vanuit de dunne darm komt nog zeer dun is, heeft de dunne darm ook niet zo’n grondige reiniging nodig als de dikke darm. Wil je de dunne darm toch eens specifiek reinigen, dan raden we je het gebruik van Oxy Powder aan of het doen van een Detoxkuur.
Is de behandeling pijnlijk?
Tijdens de behandeling wordt de darm met water gevuld. Als de darm voller raakt zal deze het water kwijt willen raken. De peristaltiek van de darm wordt opgewekt. Er ontstaat een gevoel van aandrang. Dit gevoel ervaart iedereen op zijn eigen manier. Het is geen pijn maar kan een onaangenaam gevoel geven. Door het gebruik van de slow-fill methode wordt dit tot een minimum beperkt. De behandeling is absoluut zonder pijn. Mocht je bij ons in de praktijk wel pijn ervaren dan hoef je de behandeling niet te betalen.
Kan ik na een colonhydrotherapie behandeling werken?
Na een behandeling kun je in principe gewoon werken en naar huis rijden met een auto. Wij geven altijd wel het advies om het eerste uur geen windje te laten, omdat hierbij nog wat water mee naar buiten zou kunnen komen. Omdat de hoofdtaak van de dikke darm is om vocht op te nemen, zal dit na ongeveer een uur geen problemen meer geven.
Door de darmreiniging worden afvalstoffen afgevoerd die tijdelijk kunnen zorgen voor vermoeidheid. Colonhydrotherapie is een vorm van reinigen. Wij raden daarom aan tijdens en na de behandelingen ruimte en tijd voor jezelf te creëren en de agenda niet vol te plannen.
Kan de behandeling plaatsvinden tijdens de menstruatieperiode?
Ja, dat is mogelijk en vaak omdat de stroom naar buiten al op gang is, zijn het hele vruchtbare behandelingen. Tijdens de behandeling mag geen tampon gedragen worden.
Kan de behandeling plaatsvinden vóór een zwangerschap?
Als je vóór de zwangerschap spoelingen ondergaat, geef je jezelf en je kindje een groot cadeau. Als je na de spoelingen zorgt dat de darmflora op de juiste manier wordt opgebouwd, voeg je hier nog een extra dimensie aan toe. Bovendien is de mogelijkheid om zwanger te worden na darmspoelingen aanzienlijk verhoogd.
Kan de behandeling plaatsvinden tijdens de zwangerschap?
Tijdens het 1e en 3e trimester van de zwangerschap, mogen er geen spoelingen plaatsvinden. Er is dus geen bezwaar om vanaf de 4e tot en met de 6e maand te spoelen.
Hoe word ik zelf colonhydrotherapeut?
Op de website Coventina kun je lezen hoe je zelf colonhydrotherapeut kunt worden. Zou je bij ons in de praktijk mee willen werken dan behoort een interne opleiding tot de mogelijkheid. Kijk dan hier voor meer informatie.
Zit er ook een colon hydrotherapeut bij mij in de buurt?
Voor een overzicht van colonhydrotherapeuten kun je hier klikken.