Het is een groot taboe om er over te praten. Aambeien. Daar heb je het toch niet over? Dat is een oude mensen kwaal. Nou dat gaat helemaal niemand wat aan. Wat zouden mensen wel niet van me denken?
Haha!!! Zal ik je eens iets verklappen!
We hebben ze allemaal!
En wees maar heel blij dat je ze hebt. Ze hebben namelijk een zeer belangrijke functie.
Wat zijn aambeien eigenlijk?
Aambeien zijn zwellichamen die zich in het gebied van de anus, vlakbij je poepgat, bevinden.
We spreken pas over het hebben van aambeien als ze problemen geven. Dan zeggen we: “Ik heb last van aambeien”. En dat is ook de juiste benaming. Ik heb last van aambeien betekent dat er iets uit balans is met die aambeien. Dan zijn ze extra opgezwollen en zakken ze zelfs mogelijk uit je poepgat naar buiten.
De functie van aambeien
Aambeien hebben een heel belangrijke functie. Zoals eerder gemeld zijn het zwellichamen die zich vlak bij de uitgang van je poepgat bevinden. Ze zwellen op, op het moment dat er zich dunne of zachte ontlasting verplaatst naar de endeldarm. De endeldarm is het laatste stukje van je dikke darm dat vlakbij de uitgang zit. Zodra ontlasting in je endeldarm komt worden er signalen gegeven waardoor je aandrang voelt en je de behoefte krijgt om naar de wc te gaan.
Als de ontlasting gezond is en de structuur heeft van een mooie worst is er niets aan de hand en kun je door je sluitspier iets aan te spannen de drol met gemak nog even tegenhouden.
Maar wat gebeurt er als je aan de diarree bent?
Dan knijpt je sluitspier ook samen, maar er gebeurt tegelijkertijd nog iets anders. De noodvoorziening treed in werking en dat zijn de aambeien. De zwellichaampjes zwellen op, waardoor de doorgang naar de anus hermetisch wordt afgesloten en er niet direct van alles naar buiten stroomt.
Heerlijk toch!
Je moet er toch niet aan denken dat bij iedere buikgriep of als je iets verkeerds gegeten hebt, je broek om de haverklap vol ligt met dunne poep.
Ontstaan problemen met aambeien door te veel persen?
Er wordt vaak gezegd dat aambeien ontstaan door te harde ontlasting en het hard moeten persen.
Dat kan inderdaad problemen geven. Door te veel persen komt er ook op de zwellichaampjes veel druk te staan, waardoor je ze naar buiten kunt persen en soms zelfs kapot kunt persen. Ook bij de bevalling van een vrouw kan dit gebeuren tijdens het persen om de baby geboren te laten worden.
Aambeien door te veel zitten
Klachten met aambeien kunnen ook ontstaan door te veel druk op de anus, door een zittend beroep of een te hoog lichaamsgewicht. Ook bij zwangerschap kan er te veel druk op de anus komen door het gewicht van de baby.
Aambeien ontstaan ook vaak bij diarree
Als je de functie van aambeien kent, begrijp je dus dat aambeien ook klachten kunnen gaan geven als er veel diarree is. Ze moeten dan gewoon te vaak opzwellen, waardoor er problemen kunnen ontstaan.
Ze zijn nuttig en we hebben ze allemaal
Vanaf heden mag je dus je aambeien koesteren.
Geven ze klachten? Ga dan onderzoeken wat er aan de hand is. Heb je te veel geperst? Heb je te vaak diarree of dunne ontlasting? Blijf je te lang op de wc zitten met een boek of een krant?
Een heel goed hulpmiddel kan trouwens de WC-voetsteun zijn. Lees er hier meer over
Help mee het taboe te doorbreken
Heb je vragen of opmerkingen dan lees ik ze graag in het reactieveld.
Reacties
Ik las dat honden en katten geen aambeien hebben, wel aandoeningen die op aambeien lijken. Mijn vraag: hebben mensapen aambeien, zoals wij?
Groetjes
Leo Duym
Wat een leuke vraag. Ik zou het echt niet weten.
Ik denk dat apen in de natuur hier geen last van hebben.
Mogelijk dat apen in gevangenschap wel last van aambeien kunnen ontwikkelen.
Gezonde groet,
Liesbet
RSS lijst met reacties op dit artikel