Een poosje terug kreeg ik van een lieve cliënt van me een website door waar je volgens haar heel goed, zuiver, antibioticavrij en diervriendelijk vlees kan kopen.
Omdat ik niet zomaar alles aanneem, ging ik op onderzoek uit. De website zag er goed uit. En ik nam contact op om nog even te checken of ze echt geen antibiotica gebruiken.
Waarom is dat zo belangrijk? Vraag je je misschien af.
Antibiotica doodt bacteriën. Hiermee kunnen boeren soms voorkomen dat een dier zal sterven aan een of andere bacteriële infectie. "Maar hoe komt het dat zo’n dier die infectie krijgt?" Kun je je beter eerst even afvragen. Dit komt doordat de dieren uit balans zijn. Bacteriën zijn erg belangrijk in het hele levensproces. Zij zorgen voor een goede natuurlijke balans doordat zij zaken opruimen die ons ziek hebben gemaakt of ziek kunnen maken. Het lijkt dus wel nobel om zo’n dier te redden door het antibiotica te geven, maar het signaal was dat er al iets heel erg uit balans was vóór die tijd en waarschijnlijk nog meer uit balans gaat door het gebruik van de antibiotica. Kijk maar eens naar de volgende korte video
En wat doet deze antibiotica als wij het binnen krijgen omdat we dit vlees eten?
Wij zijn namelijk niet ziek en hebben geen antibiotica nodig op dat moment om ons leven te redden toch?
Antibiotica doodt bacteriën en het doet zijn werk heel goed en efficiënt. Vrijwel alle bacteriën die de antibiotica tegenkomt worden gedood. Zo dus ook de bacteriën die in onze darmen huizen. Deze bacteriën hebben een heel belangrijke afweerfunctie en vormen onder andere als het ware een beschermlaagje om de onderliggende slijmlaag te beschermen. Deze slijmlaag zorgt er voor dat niet zomaar alles in de bloedbaan wordt opgenomen. Alleen heel klein gemaakte voedingsdeeltjes mogen door deze laag heen om als voeding voor de cellen van ons lichaam te fungeren.
toelichting plaatje:
Blauwe laag – beschermende bacteriën
Daaronder – slijmlaag
Daaronder – bloedbaan
Gele bolletjes – te grote voedingsdeeltjes, die eigenlijk niet in de bloedbaan terecht mogen komen
De rechterkant van het plaatje geeft een gezonde situatie weer en steeds meer naar links een steeds ziekere en uiteindelijk ontstoken toestand.
Deze slijmlaag kan op verschillende manieren beschadigd raken. Je raad het waarschijnlijk al? Vaak is de veroorzaker onze voeding en zeker als deze voeding doordrenkt is met antibiotica. Er zijn ook andere aspecten die hieraan mee kunnen werken. Hierover meer in latere blogs.
Hoe kun je de slijmlaag van de darm herstellen?
Om deze slijmlaag van de darmwand te herstellen heb je Glutamine nodig. De beste vorm van Glutamine vind je in bottenbouillon. Ja, ja, onze Oma’s van vroeger waren zo gek nog niet. Die begrepen nog dat een kopje bouillon wat uren zachtjes in een pannetje op de kachel had staan pruttelen een heilzame werking heeft. Iedere zieke werd dan ook opgepept met bottenbouillon of een heerlijke soep die deze bouillon als basis had.
Hoe maak ik deze bouillon en waar koop ik de botten zonder antibiotica?
Hoe je deze heilzame bouillon kunt maken lees je hier
Waar je de juiste benodigdheden kunt kopen lees je op deze pagina
Behalve Glutamine is ook de Gelatine belangrijk voor een goed herstel van de slijmvliezen. Hoe een Gelatinerijke soep er uit hoort te zien, zie je in de korte video
Wil je de bottenbouillon niet zelf maken maar kant en klaar kopen?
Op de website van de Woeste Grond vond ik ook de kant en klare bottenbouillon. Ik stuurde hen de volgende vraag per mail:
Gebruiken jullie voor het trekken van de bottenbouillon ook appelazijn?
Zoals op de volgende site wordt geadviseerd: http://www.voedingisgezondheid.nl/recepten_bouillon.html
Ik was heel blij verrast met het antwoord van de kok zelf:
Hallo Liesbet,
Ik heb de link gelezen en ik ben overtuigd. Vanuit mijn achtergrond als kok maak ik de bouillon zonder de azijn toe te voegen. Wel staat het 24 uur te pruttelen. De volgende partij zal ik de azijn gaan gebruiken zoals in de link werd aangegeven. Elke dag leren we weer bij!
Met woeste groet,
Léon Stam
Heb jij tips of goede adressen? We zien je reactie heel graag hieronder.
Reacties
Ook interessante films:
"http://www.bodemboeren.nl/"
"Food inc.: https://www.youtube.com/watch?v=smk2xq2l3Ig"
Adressen biologische vlees;
http://schotsehooglanders.nl/
http://www.graasboerderij.nl/
Met liefde gedeeld. :-)
Hartegroet,
Bianca
Mooi dat ook jij het botten bouillon verhaal hebt meegekregen. Ik maak het gemiddeld 1 keer per week en krijg de botten van een slager in Leersum (gratis). Ik heb altijd de bouillon in de diepvries en maak er elke keer een ander smaakje bij zoals broccoli soep, pompoensoep etc. Het is echt power voedsel en niet alleen fantastisch voor de gewrichten maar ook een enorme boost voor het immuunsysteem. Het is het verplichte voedsel van de Los Angelos Lakers basketbal team DAGELIJKS als puur kracht voer. Als je de botten 15 tot 20 uur laat koken dan krijg je ook het stamcel materiaal in het been merg mee, naast glucosamine, chondroitine, glutamine , glysine, en alle mineralen als calcium, magnesium, mangaan, selenium, boron, fosfor etc.
Ik denk dat het een heel goed middel is om je op hoge leeftijd nog actief te houden en als je ziek bent is het een wondermiddel.
Groeten Tom
RSS lijst met reacties op dit artikel