Wat zijn de juiste vetten? Welke vetten heb je nodig en waarom?
Bron: Lezing Dr. Frits van der Blom op 18 december 2012 en 19 januari 2016 (http://www.lichtvanzelf.nl/hennep-en-gezondheid)
Bak in kokosvet, palmvet, roomboter of ghee ...
of neem, zoals vroeger, reuzel of ossenwit... |
|
nooit industriële bak- en braadvetten!
Een oude en vrijwel vergeten wijsheid: VVV! OK!
Verzadigde Vetten kun je Verhitten > VVV !
Onverzadigd vet eet je liever Koud > OK !
Een combinatie van misvattingen dient te worden gezien en begrepen.
- Cholesterol veroorzaakt geen hart- en vaatziekten.
- Verzadigd vet veroorzaakt geen hart- en vaatlijden.
- Het gaat niet om omega-3 derivaten, maar om LA en ALA.
- Plantaardige oliën en vetten zijn niet gezonder dan dierlijke. Vaak gaat het zelfs bij plantaardige vetten om niet benoemde industriële transvetten.
- Vetarm (half vol / light) kost vet-oplosbare vitamines.
- Toegevoegde chemische vitamines doen "het" niet.
Linolzuur, LA = basis Omega-6, Alfa Linoleenzuur, ALA = basis Omega-3
Deze twee zijn de enige essentiële vetzuren, die ons lichaam niet zelf kan maken.
Hieruit kan onze biologie alle overige vetzuren en derivaten maken.
Deze twee spelen een hoofdrol bij het transport van zuurstof in de celwanden.
Ideale verhouding bij inname is 1:1 - 2,5:1
Hennepzaadolie heeft van nature de juiste verhoudingen van omega 3 en 6 vetzuren.
Neem hiervan minstens 3 x daags een koffielepel (= 5 ml.) Niet verhitten; koel en donker bewaren.
Vul dit aan met kokosolie (niet ontgeurd!), eveneens 3 x daags een koffielepel. Bewaren op kamertemperatuur. Verhitten mag. De beste kokosolie voor de beste prijs, vind je op de website van Sundancer (onze eigen Rineke van den Berg).