MENU

Natuurlijk gezond

Ben jij er klaar voor om zelf de verantwoording te nemen voor jouw gezondheid en vitaliteit?
Wil jij begeleid worden naar een oude dag vol gezondheid, bruisende vitaliteit en geluk? Lees de ervaringen

Heb jij wel eens last van obstipatie (verstopping)?

Obstipatie of wel verstoppingen kunnen veel problemen geven. Niet alleen in de darmen, maar ook in de rest van het lichaam.

Wat gebeurt er als ontlasting niet regelmatig naar buiten komt?
De hoofdfunctie van de dikke darm is vocht onttrekken aan zijn inhoud. Als onze voedselbrij vanuit de dunne darm in de dikke darm komt, is zij nog waterig dun. Het is de taak van de dikke darm om een groot deel van het vocht op te nemen, zodat aan het einde van de dikke darm er een consistente massa ontstaat.
Indien, om wat voor reden dan ook, de ontlasting niet op gezette tijden naar buiten komt, blijft de darm vocht onttrekken aan de voedselbrij.
Dit heeft tot gevolg dat de voedselbrij steeds droger en droger wordt, tot het op een gegeven moment zo hard en droog wordt, dat het steeds moeilijker wordt voor het lichaam om te ontlasten wat we obstipatie noemen.
Dit kan twee effecten geven op de ontlasting:

 1. De ontlasting komt op een gegeven moment als keutels naar buiten doordat het verderop wordt geduwd door de ontlasting die er achter aan komt (herkenbare obstipatie).
 2. Er ontstaat een soort overdruk, waardoor de verse ontlasting die net uit de dunne darm is gekomen, langs alle harde keutels wordt gedrukt, waardoor deze ontlasting als diarree naar buiten komt (niet herkenbaar als obstipatie terwijl het dit wel is).

Wat kan je zelf doen?
Om je darmen te helpen is het goed om veel te drinken (1,5 – 3 liter water per dag) en voldoende vezels te consumeren, vooral van groenten en fruit. Ook het consumeren van vetten is erg belangrijk. Denk hierbij met name aan Kokosolie (Aman Prana), Ghee (Remeker), Roomboter (biologisch) en Olijfolie (Extra Vierge).


Verdere tips om je ontlasting makkelijker te laten komen:

 • Doe de reinigingskuur met Oxy Powder.
 • Eet 2 kiwi’s op je nuchtere maag.
 • Pruimen eten (vers of gedroogd).
 • Giet een scheutje koudgeperste (extra vierge) (liefst olijf of kokos) olie over je salade of gekookte groenten.
 • Strooi een eetlepel Chiazaad en/of gebroken lijnzaad over je muesli of in de kwark of yoghurt (het beste is Biogarde).
 • Gebruik Amanprana bio Kokosvezels.
 • Neem 1-3 maal daags een (afgestreken) eetlepel Psylliumvezels in water of vruchtensap. Let op: Drink minimaal 2-3 liter water per dag als je Psyllium gebruikt. Anders kun je hier juist verstoppingen door krijgen.
 • Eet het glutenvrije vezelbrood waarvan het recept hier te vinden is.
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
 • Geef jezelf een waterklysma of liever nog: maak een afspraak voor een hoge darmspoeling.

Deze maatregelen moeten over het algemeen een langere periode worden volgehouden om een redelijk tot zeer goed resultaat te geven.

 

Bij echte verstopping kun je het volgende doen:

 • Doe eerst de reinigingskuur met Oxy Powder en blijf de Oxy Powder om de dag gebruiken tot alle klachten zijn verdwenen.
 • Drie maal daags een papje maken van 1 eetlepel gebroken lijnzaad, 1 eetlepel Chiazaad en 1 eetlepel Psylliumvezels. Meng dit in water of vruchtensap. Hier minimaal 2-3 liter water en/of kruidenthee bij drinken verdeeld over de dag.
 • Een glas appelazijn met water verdund en voor de smaak wat honing toegevoegd. Drie à vier dagen doen.
 • Hoge dosering vitamine C (vanaf 1000 mg per dag) gebruiken om enigszins te laxeren.
 • Neem een glas lauw water met een theelepel Magnesiumsulfaat (bitterzout) op de nuchtere maag.
 • Geef jezelf een waterklysma of liever nog: maak een afspraak voor een hoge darmspoeling.

Verder is het bij verstopping natuurlijk ook belangrijk om te kijken hoe jij mentaal en emotioneel in het leven staat. Mensen met verstopping herkenning zichzelf vaak in het controle willen houden op de zaken in hun leven. Als ze leren om mentaal en emotioneel “los te laten”, laat de darm ook vaak veel gemakkelijker zijn inhoud los.

Laat het ons weten als je nog vragen hebt.

Dit veld is not niet ingevuld

Graag een (geldig) email invullen

Vul hier je telefoonnummer in.

Graag hier je invullen