Of zijn het de lectines die het kwaad veroorzaken. Van gluten weten we inmiddels dat zij ontstekingen kunnen veroorzaken. Met name in de darmen geeft dat veel problemen.
Als mensen volledig stoppen met het eten van gluten, dan worden er meestal veel gezondheidsvoordelen bemerkt.
Maar herstel je helemaal als je de gluten schrapt?
Sinds een poosje heb ik mij verdiept in het boek “De Plantparadox” van Dr Gundry.
Hij legt daarin uit dat niet alle planten even gezond voor ons zijn.
Veel planten bevatten namelijk lectines. Lectines beschermen de plant tegen roofdieren en dus ook tegen de mens. Als je ze eet, ontketenen ze een soort chemische oorlog in je lichaam, met ontstekingsreacties tot gevolg, die kunnen leiden tot gewichtstoename en ernstige gezondheidsproblemen.
Lectines zitten niet alleen in granen, zoals tarwe, maar ook in “glutenvrije” voeding, die door de meeste mensen als gezond worden beschouwd. Denk daarbij aan noten en peulvruchten, maar ook aan rijst, quinoa, chia zaadjes en boekweit, die weer vaak in glutenvrije producten worden gebruikt.
Zelfs bij het voedingscentrum is de giftige werking van lectines bekend:
Rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten kunnen de werking van de darmen ontregelen. De verschijnselen van een lectinevergiftiging zijn buikpijn, misselijkheid, koorts en lichte diarree. Deze klachten beginnen vaak binnen 3 uur. Meestal voel je je na 4 tot 5 uur beter. Als je veel en vaak lectine binnenkrijgt, kunnen je darmen en nieren beschadigd raken. Daardoor kun je voedingsstoffen minder goed opnemen (https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/peulvruchten.aspx).
De hogedrukpan biedt oplossing
Het voedingscentrum adviseert daarom om de producten vooraf te weken en een paar minuten te koken. Dr. Gundry zegt dat dit niet voldoende is om alle lectines er uit te halen, maar dat je met een hogedrukpan een heel eind komt. Sommige planten, zoals veel granen, kun je gewoon beter niet eten. Daar gaan de lectines in een hogedruk pan ook niet uit.
De beestjes in je darmen voeden
Dr Gundry heeft het veel over het voeden van de juiste beestjes in je darmen (het microbioom).
Dit spreekt mij natuurlijk enorm aan. Als je darmen gezond zijn, staat een vitaal leven niets meer in de weg.
Oh jee!!! Mag ik dan nog minder soorten voeding eten?
In het boek vind je een goede “ja graag” en “nee dank je” lijst. Er blijft gelukkig nog voldoende over om te kunnen eten.
Ook staat er een goed voedingsprogramma in, waarbij je de darmen weer herstelt en daardoor in de meeste gevallen later weer wat lectines kunt toevoegen aan je dieet.
Afvallen!
Een leuke bijkomstigheid voor veel mensen is, dat ze zullen afvallen als ze met de voedingsadviezen aan de gang gaan. Dr Gundry zelf is ruim 30 kilo lichter geworden, toen hij met zijn eigen programma aan de slag ging. Diegenen die juist wat gewicht erbij willen hebben, hoeven niet bang te zijn. Want door de gezonde voeding zal het lichaam herstellen en zullen deze mensen juist weer iets in gewicht toenemen.
Aangepast recept DOLI brood
Natuurlijk gaat het recept van het DOLI-brood hierdoor dus op de schop. Ik heb al wat nieuwe broden gemaakt zonder lectines. In het volgende blog vind je het aangepaste recept.
Bestel het boek door op het plaatje te klikken:
We lezen weer heel graag je reactie of ervaringen hieronder: