MENU

Natuurlijk gezond

Ben jij er klaar voor om zelf de verantwoording te nemen voor jouw gezondheid en vitaliteit?
Wil jij begeleid worden naar een oude dag vol gezondheid, bruisende vitaliteit en geluk? Lees de ervaringen

In cafeïne drankjes zit toch ook water?

Natuurlijk vraagt iedereen zich af waarom we water moeten drinken in plaats van de smakelijke drankjes die nu een hoofdbestanddeel van onze moderne maatschappij zijn. Uiteindelijk zijn deze ook gemaakt met vocht en ze lessen de dorst, of het voelt in elk geval zo.

9789079872053 Water of vocht en cafeïne - Natuurlijk gezond - Santura

In feite is deze misvatting de oorzaak van veel gezondheidsproblemen. Water en vocht zijn voor de chemische samenstelling van het lichaam twee verschillende dingen. Alle gefabriceerde dranken bevatten chemische toevoegingen die de werking van het centrale zenuwstelsel kunnen veranderen.
Zelfs melk is niet hetzelfde als water. Melk is voeding en dient als voeding behandeld te worden. Het lichaam heeft water nodig, er is geen vervanging mogelijk voor water.
Koffie, thee, frisdranken, alcohol en zelfs melk en vruchtensappen zijn niet hetzelfde als water.

Het lichaam heeft minstens twee liter water per dag nodig en een halve theelepel zout (Keltisch zeezout), om wat langs natuurlijke weg verloren gaat door urine, transpiratie en ademhaling te compenseren. Minder dan deze hoeveelheid vergroot de belasting van de nieren. De nieren moeten dan harder werken om de urine te concentreren en zullen zo veel mogelijk chemisch afval met zo min mogelijk water het lichaam uit lozen. Dit proces is een enorme belasting voor de nieren.
Een vuistregel voor mensen met overgewicht is 30 ml water per kilogram lichaamsgewicht te drinken. Iemand van 100 kilo dient dan 3 liter water te drinken.
Je moet altijd water drinken bij dorst, zelfs als dat tijdens een maaltijd is. Water drinken tijdens de maaltijd beïnvloed de spijsvertering nauwelijks, terwijl uitdroging dat wel doet.
Verder zou je ’s morgens minstens twee glazen water op je nuchtere maag moeten drinken om het waterverlies tijdens de acht uur slaap te corrigeren.


Cafeïne

 • Een kop koffie bevat ongeveer 80 mg cafeïne, een kop thee of een frisdrank bevat ongeveer 50 mg.
 • Chocolade bevat eveneens cafeïne en theobromine die hetzelfde doet als cafeïne.
 • Cafeïne droogt het lichaam verder uit. Er wordt meer water met de urine uitgescheiden dan er water in de cafeïnehoudende drank binnenkomt.
 • Cafeïne blokkeert de aanmaak van melatonine in de hersenen. Dr. Kenneth Wright Jr. heeft dit effect van cafeïne in 1994 ontdekt. Het remmende effect van cafeïne op de productie van melatonine lijkt zes tot negen uur aan te houden. Melatonine reguleert de lichaamsfuncties tijdens de slaap – het wekt slaap op. Daarom is het moeilijk in slaap vallen na het drinken van koffie.
 • Regelmatig cafeïnegebruik tijdens de zwangerschap kan het risico van een te laag geboortegewicht vergroten. Het kan zelfs een spontane abortus of schade aan de foetus veroorzaken.
 • Cafeïne remt de functie van enzymen die nodig zijn om geheugen aan te maken, hetgeen uiteindelijk zelfs kan leiden tot geheugenverlies. Het remt het enzym fosfo-di-esterase, dit enzym speelt een rol bij het leren en bij de ontwikkeling van het geheugen.
 • Cafeïne kan giftig zijn voor de hersencellen. Sommige planten gebruiken cafeïne als verdediging tegen aanvallers. De cafeïnevergiftiging in die aanvallers, waardoor zij zelf prooi worden. Zo beschermt de koffieplant zich tegen ziekten.
 • Senioren en kinderen zouden geen cafeïne moeten gebruiken. Het kan de normale hersenfuncties beïnvloeden waardoor het overlevingsmechanisme kan verminderen.
 • Mensen die vijf tot zes koppen koffie per dag drinken, hebben een twee keer zo grote kans op een hartaanval.
 • Cafeïne kan het DNA beschadigen en abnormaal DNA veroorzaken door het reparatiemechanisme van DNA te remmen.
 • Genetische afwijkingen zijn gevonden in planten en dieren als gevolg van cafeïne.
 • Cafeïne verbruikt de energiereserves van de hersencellen en verlaagd de prikkeldrempel van deze cellen zodat de cellen meer energie verbruiken. Het zet lukraak veel energieverslindende functies in gang tot op het punt van uitputting. Wanneer hersencellen die beïnvloed worden door cafeïne, een situatie tegen het lijf lopen waar ze volledig aan mee moeten werken, komen zij energie te kort. Dit veroorzaakt een vertraagde hersenreactie. Hierdoor wordt de uitputting en geïrriteerdheid verklaard na overvloedige cafeïneconsumptie. Cafeïne kan een rol spelen bij ADHD bij jonge mensen die te veel frisdrank met cafeïne consumeren.
 • Water zelf creëert hydro-elektriciteit. Cafeïne in dit water stimuleert de nieren waardoor er meer water uitgescheiden wordt als er gedronken is. Hersencellen verliezen hierdoor hun reserves.

Frisdranken met cafeïne en kunstmatige zoetstoffen

Frisdranken met cafeïne en kunstmatige zoetstoffen zijn gevaarlijker dan de frisdranken met gewone suiker. Kunstmatige zoetstoffen zijn sterke chemische stoffen die de hersencellen voor de gek houden door als suikers te reageren. 

Een zoete smaak vertelt het lichaam dat er energie aankomt. Vanwege de prikkeling van de smaaksensoren door de zoetstof reageert het brein alsof er suiker beschikbaar zal zijn. Aangezien de bloedsuikerspiegel strak geregeld wordt, gaan er signalen naar de lever om geen grondstoffen meer om te zetten naar suikers, maar om suikers te gaan stapelen. 
Zodra blijkt dat er geen suikers vrijkomen door de spijsvertering, zullen de lever en de hersenen een hongergevoel produceren om voedsel te vinden dat de belofte van energie kan inlossen. Het gevolg is een sterke trek in eten.

Weet jij de reden waardoor jij steeds naar eten zoekt?
Er is aangetoond dat mensen die kunstmatige zoetstoffen gebruiken, na het gebruik hiervan, op zoek gaan naar eten en meer eten dan normaal, tot anderhalf uur na de consumptie van de zoetstof. Dit is een van de redenen waarom bijna 40 procent van de bevolking te zwaar is. 

Light frisdranken met cafeïne hebben een dubbel risico in zich – cafeïne zorgt voor veel complicaties, terwijl kunstmatige zoetstoffen hun eigen negatieve chemische effecten hebben. Light frisdranken kunnen in het bijzonder in diëten een negatief effect hebben, vooral als de zoetstof aspartaam is. 
Aspartaam wordt in verband gebracht met het toenemend voorkomen van hersentumoren en epileptische aanvallen.

9789079872053 Water of vocht en cafeïne - Natuurlijk gezond - Santura

Bron: Het boek Water van Dr. F. Batmanghelidj

 

Klik op het boek om het te bestellen.

Bij colon hydrotherapie behandelingen wordt je lichaam gehydrateerd. Een gehydrateerd lichaam verbrand meer vet en minder eiwitten.